Să zicem că vrei să lucrezi în România. Ce forme legale sunt, și ce impozitare au?

În aceste calcule am presupus că:

 • ești un neplătitor de TVA (deci nu poți nici deduce TVA din achiziții)
 • nu ai cheltuieli deductibile (care ar reduce impozitul pe venit)
 • salariul minim e de 2080 RON/lună
 • impozit pe venit de 10% (sau 3% pt. SRL)
 • CAS e de 25%
 • CASS e de 10%
 • impozitul pe dividende e de 5%
 • se aplică deducerea personală fără persoane în întreținere, conform Art. 77 al Codului Fiscal.
  • Deducerea personală se aplică doar salariilor, și nu veniturilor PFA (dar nu e semnificativă; de obicei tot PFA e mai rentabil). Deducerea e pentru impozitul de venit, deci diferența efectivă ce rămâne în buzunarul tău e de doar 10% din sumele publicate de politicieni în acel tabel.

Update 2022: Salariul minim e acum de 2550 RON/lună. Altă corecție: CASS (sănătate) e 10% și CAS (pensie) e 25%. Erau invers în lista de mai sus.

Conținut

Calculator venit net

Încep cu un calculator:


Salariu minim lunar
Salariu / venit brut lunarSume lunare (RON)
Salariat PFA SRL (medie lunară)
Salariu complet
(plătit de angajator)
Contribuție asiguratorie de muncă
(plătită de angajator)
0.00 0.00
CAS 0.00
CASS
Impozit pe venit
Impozit pe dividende 0.00 0.00
Comision contabil 0.00
Venit net PF

Grafice venit net

Continui cu două grafice.

grafic cu veniturile nete grafic cu veniturile nete, in proporție față de cele brute

Angajat

Ca angajat, îți este interzis să lucrezi sub salariul minim pe oră. Astfel, dacă nu poți produce cât salariul minim + dări, angajatorii te acceptă doar ca PFA, pentru a-și minimiza costul și riscurile legale. În general, angajarea e forma cea mai taxată de a presta muncă, deși în jurul salariului minim e un pic mai puțin taxată decât prin PFA. La salariul minim, plătești circa 41% din ceea ce îți dă un angajator, iar dacă ai un salariu mai mare, taxarea crește încă un pic (dar e aproape tot atât; nu mai mult de 43%).

Sigur, teoretic, ar trebui să primești beneficii din plata CAS și CASS: anume, asigurările de sănătate, și pensia.

Sănătatea publică e vraiște conform unui studiu din 2018. România e pe ultimul loc la calitatea tratamentului ("outcomes"), dar are drepturile pacienților mai dezvoltate decât Albania, motiv pentru care, per total, e penultimul loc din cele 35 de țări analizate, și nu ultimul.

Sistemul electronic CNAS are pene serioase. Dar CNAS încearcă să îl îmbunătățească.

Iar când comparăm pensia medie de 1188 lei cu salariul mediu brut, de 5163 lei, ea este de 23%, adică sub contribuția de 25% pentru CASS din salariul mediu de acum. Asta chiar dacă contribui, să zicem, de la 21 până la 64 de ani (total 43 de ani), dar iei pensie de la 65 până la 75 (speranță de viață), adică 10 ani. Acest lucru înseamnă că randamentul fondului de pensii este groaznic: la fiecare leu contribuit primești înapoi 23/25 * 10/43 = 0.2139 lei - o pierdere de 78.6%.

PFA

Poți să îți reduci taxele semnificativ, dacă ești dispus să faci un pic de birocrație, anume:

 • înregistrare la ONRC
 • dacă se aplică (impozitare în sistem real și nu normă de venit), ținerea contabilității "în partidă simplă",

De ce? Pentru că un PFA datorează CAS și CASS doar dacă are venituri egale cu salariul minim sau mai mult, iar atunci CAS și CASS sunt obligatorii doar la nivelul salariului minim; fiind la alegerea ta dacă plătești mai mult.

Observă însă cum, dacă ai fi PFA cu un venit chiar sub salariul minim și te aștepți la venituri mai mari, e mai bine să le refuzi până ai putea avea peste circa 2830 RON, pentru a evita o scădere netă din cauza CAS și CASS:

 • Venit brut 2079 RON -> venit net 1871.10 RON
 • Venit brut 2080 RON -> venit net 1196.00 RON (scădere dramatică)
 • Venit brut 2831 RON -> venit net 1871.90 RON (revenire la nivelul de sub salariul minim)

Aceasta e o motivație perversă pentru a rămâne sub salariul minim. Dacă CAS și CASS ar fi obligatorii doar parțial, încât să nu scadă venitul net, atunci mai mulți antreprenori ar putea ignora acest efect, și s-ar putea concentra pe afacerea lor.

Ai putea primi pensie o sumă oricât de precisă, dar e o problemă cu CAS: ce servicii medicale ar fi asigurate dacă ai contribui, să zicem, 1% din CAS? O soluție ar fi să sortăm toate serviciile după beneficiu per cost, și să calculăm contribuția minimă pentru a beneficia de fiecare serviciu. Astfel, dacă ai plăti mai puțin decât cel mai ieftin și folositor serviciu, nu l-ai avea asigurat, pur și simplu.

Am considerat că nu sunt costuri cu contabilitatea, din cauză că e mai ușor de făcut decât la SRL. Dacă crezi altfel, poți modifica acel cost în tabel.

SRL

La SRL, e mai mic impozitul pe venit: 3% dacă nu ai angajați. Dar sunt alte taxe pe venitul persoanei fizice.

Prin a nu fi angajat (și a suferi taxele de mai sus), in firmă se poate scoate profitul ca dividende taxate cu 5% (în plus față de cei 3%). Acest venit se supune și CASS de 208 RON în cazul depășirii salariului minim.

Totuși, din 10000 RON plătiți ca dividend unei firme, PF ar primi 9017.40 net, ceea ce înseamnă o taxare sub 10%. Dar contabilitatea e mai dificilă.

Am estimat costul contabilității la 250 de RON/lună, în baza unei oferte de la o firmă. Am descoperit ulterior că îmi pot face singur contabilitatea, cu excepția bilanțului, dar în orice caz sunt necesare mai multe hârțogării decât la PFA (registru NIR?, balanțe lunare, declarație venit trimestrială în plus față de cea anuală unică pe PF).

Pentru a permite o analiză mai personalizată, îți recomand să reglezi acel cost, după evaluarea a cât e de grea pentru tine această birocrație, sau după oferta unui contabil.

Concluzie

Pentru mine, PFA e forma mai potrivită, din cauză vreau să-mi fac singur contabilitatea, și nu vreau să am prea multă birocrație. Dar fiecare persoană e altfel: dacă ai salariu mai mic sau ești complet alergic la birocrație, poți continua să fii angajat (dar să știi ce pierzi); iar dacă nu te temi deloc de ea, fă-ți o firmă!

Sper că v-a ajutat această analiză, iar dacă descoperiți greșeli sau schimbări, vă rog să mă atenționați!

Spor la lucru!

Comments