Am luat fiecare candidat în ordinea inversă a semnăturilor, și am săpat să văd cum și-a folosit puterea, dacă a avut-o vreodată.
De ce ordinea inversă? Pentru că avem două tururi, și vă recomand să votați cu candidatul cel mai potrivit vouă, pentru a profita la maxim de vot, și nu să votați cu cei populari! De obicei, cei mai populari "plac la toată lumea", dar dacă vreți un candidat bine aliniat cu interesele dvs., sunt șanse mari ca unul mai puțin cunoscut să vă convină mai mult.
De asemenea, am căutat dacă au alte interese pentru bunăstarea țării, cum ar fi copii sau investiții (deși investițiile pot fi vândute).
Ca motiv comic, am evaluat și capacitatea lingvistică a unor candidați. Vă rog să nu o luați prea în serios.
Dacă doriți să evaluez și alte trăsături, abilități sau acțiuni, să-mi spuneți!
- Link cu pozițiile în buletinul de vot, declarații de avere și interese: site-ul Biroului Electoral Central.
- Link cu o copie a acestor date, dar sortabile: Wikipedia
- Dezbateri între candidați: vedeți programul și candidații participanți. Mărturisesc că nu le-am ascultat, de vreme ce sunt lungi.
Cuprins
Ninel Peia
Fost deputat PSD.
Pro
- Are 3 copii. Astfel, are un interes de a le asigura viitorul (dar eu consider că e dezorientat acest interes; vezi Contra).
- Deține o grămadă de terenuri și două case.
Contra
- A fost dat afară din PSD ca urmare a susținerii că vaccinurile i-au îmbolnăvit pe copii, și a unei amenințări cu violență ("bătăiţă la popoul gol" - mai în glumă? mai în serios?).
- A propus interzicerea educației sexuale, fără acordul părinților. Hai să nu le spunem copiilor cum să nu facă copii la 13-14 ani și să nu ia boli! Educația e în interesul societății în general, nu doar al părinților și copiilor. De ce e educația sexuală mai prejos?
- A propus indemnizații pentru mame a 3 sau mai mulți copii. Nu sunt de acord cu asta, din cauză că statul nu trebuie să încurajeze creșterea populației prin pomeni, ci prin asigurarea unui mediu favorabil: economie, siguranță, justiție, drepturi civile. În plus, e o dedicație pentru soția dlui. Peia, cuplul având 3 copii.
- A propus suprascrierea legii ce suspendă serviciul militar obligatoriu, cu una ce "instituie executarea serviciului voluntar" - adică, voluntar, dar nici cel obligatoriu nu mai e suspendat??? În plus, voluntariatul există deja.
- Propune închisoarea pe viață pentru subminarea economiei naționale. Cred că e excesivă închisoarea pe viață. Dacă o singură persoană subminează economia, înseamnă că era la un pas de eșec oricum.
- A propus interzicerea vânzării de băuturi carbogazoase lângă școli, sau către minori până la 16 ani (cu excepția apei minerale). Deși e o inițiativă lăudabilă, și adresează probleme adevărate, o pun la "contra" din cauză că eu cred că părinții trebuie să fie responsabili pentru sănătatea copiilor lor, nu magazinele. Ar putea fi eliminată această problemă prin a nu da bani de buzunar copiilor (nu e nevoie de legislație).
- Ipoteze "halucinante" cum că unele minți "machiavelice" doresc "spargerea" țării în trei. Sincer să fiu, nu cred că ar fi o idee rea să avem un fel de autonomie, pentru a avea mai multă alegere - poate în fiecare județ. În cazul în care ar exista mai multe state, am avea mai multe seturi de legi din care să ni le alegem pe cele mai potrivite, și să ne mutăm în acel stat. Dar ipotezele acestui domn mi se par aberante și nefondate.
Altele
- E contra organismelor modificate genetic.
- Împreună cu un coleg PSD, a propus reglementarea mai strictă a armelor de agrement (de exemplu airsoft, ). Acest lucru ar face ca alineatul (4) din art. 65 al regimului armelor și munițiilor să nu fie degeaba, prin adăugarea lui "doar" după "pot fi folosite".
Sebastian Popescu
E președintele Partidului Noua Românie. Nu a mai fost la putere.
Ce are PNR în campanie?
Ce înseamnă "Omul înaintea statului"? Poate însemna orice, de la socialism (omul să fie întreținut, dar și taxat de stat, cum orice drepturi implică obligații pentru alții) la capitalism (omul să fie lăsat în pace de stat).
- Dacă apeși pe graficul de pe pagina principală (ești mai afacerist așa), găsești scopul lor declarat de a reduce cheltuielile bugetare.
- Dacă te uiți mai adânc în programul electoral, vezi "majorarea alocației" și "10,000 de euro pentru fiecare copil", depuși la CEC și cheltuibili numai în vederea facultății, deschiderii unei afaceri, sau probleme medicale grave. Adică exact opusul reducerii cheltuielilor bugetare.
Inițial, aceste măsuri îmi păreau contradictorii. Dar după mai multă gândire, bănuiesc că acestea două ar putea fi consecvente, ambele susținând mediul privat (în special format din tineri). Merită mai multe investigații; dar prima dată trebuie să evaluez și ceilalți candidați. Voi actualiza aici acest articol dacă voi avea mai multe informații.
Bogdan Stanoevici
Contra
Un actor de profesie. A fost numit de PSD "Ministru-delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni", și nu a luat prea în serios acel titlu, de vreme ce a primit o vizită de la ambasadorul Marii Britanii pentru lămuriri.
Cred că trebuie să joace alte roluri decât reprezentarea unei țări.
John Banu
Președinte al Partidului Națiunea Română.
Contra
Ce promite acest partid? Lucruri ce sună sofisticate, dar ce sunt, de fapt, foarte vagi. Nimic concret.
De exemplu:
- Ce înseamnă "Garantarea, promovarea și respectarea necondiționată a demnității umane."? Garantarea cum? Ce propuneri concrete de schimbări aveți?
- Ce înseamnă "crearea cadrului exprimării libertăților individuale circumscrise drepturilor comunitare în contextul respectării legilor"? Sună foarte sofisticat, dar nu spune nimic.
- "PNRo militează pentru promovarea României și a intereselor sale pe plan internațional prin toate pârghiile existente: Organisme Internaționale, Președinție, MAE, Ambasade, Cultură, Sport, Tehnologie etc." - Din nou, nu spune nimic.
Viorel Cataramă - preferatul meu
Președinte al partidului Dreapta Liberală. A fost senator asociat cu PNL în 1996-2000.
Acest om susține capitalismul, și vrea ca sectorul privat să meargă bine. Cum sectorul privat e motorul economiei (fiind sectorul ce produce, în timp ce statul nu produce, și poate doar consuma din ce a produs cel privat), și cum muncim deja 50% din timp pentru stat, consider că e momentul să reducem statul, în favoarea economiei libere.
Acest candidat plănuiește să declare povara fiscală ca o problemă de siguranță națională, dacă nu va izbuti altfel (intrând în atribuțiile CSAT) - vezi acest video, de la minutul 10. Sunt de acord cu acest lucru: birocrația e atât de scumpă, încât poate duce la destabilizare socială (și/sau continuarea emigrărilor economice).
Regret că nu am făcut această analiză mai devreme, să pot să o distribui mai larg. Eh, acum știu pentru parlamentare.
Pro
A fondat și deține compania de mobilă Elvila. Astfel, are un interes în dezvoltarea afacerilor în România (deși rămâne de văzut dacă are interesul tuturor afacerilor, sau doar a sa). Are doi copii, un băiat cu fosta iubită, și încă o fetiță cu soția sa de acum.
A inițiat singur o multitudine de proiecte de lege. De vreme ce link-urile de pe pagina CDep cu propunerile sale nu funcționează bine, o să public link-urile corectate aici (deși nu sunt complete).
- L35/1997 - a permis firmelor cu capital străin să dețină drepturi asupra terenurilor; ce-i drept, pe o versiune de lege greșită, dar până la urmă, s-a rezolvat conflictul de versiuni ale legilor, și a ajuns în lege ca art. 6 din OUG 92/1997 privind stimularea investițiilor directe, cu modificările ulterioare
- L50/1997 - pentru eliminarea impozitului pe profit, dacă a fost reinvestit în modernizare sau extindere
- L51/1997 - despre securitizarea creditelor ipotecare; legii propuse pe site-ul Senatului.
- L80/1997 - despre constituirea unui fond special pentru acoperirea deficitului, protecției sociale, și sprijinirea exportului; dar a fost retrasă de către inițiator.
- L179/1997 - restructurare şi modernizare a industriei metalurgice - Mă întristează enorm că industria metalurgică a fost lăsată în paragină. Această lege cu potențial imens a fost retrasă de către Senat. De ce? PSD era cel mai reprezentat partid și atunci, sub forma "PSDR"..
- L406/1997 - propunere despre regimul investiţiilor autohtone (nu putem ști ce anume).
- L573/1997 - măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii; înlocuită cu o lege formulată de putere - proiect ce a devenit lege (varianta neactualizata din 1999).
- L574/1997 - despre protecţia capitalului autohton şi sprijinirea dezvoltării lui în procesul de privatizare. Hmm. Cam inconsecvent; mai devreme era cu terenuri pentru capital străin, acum pentru protecționism? Poate că nu, poate că e pentru reducerea protecționismului; nu putem ști.
- L575/1997 - pentru reducerea fiscalităţii şi relansarea activităţii economice. Clar că nu a fost adoptată, devreme ce fiscalitatea e mare și astăzi, încât lucrăm pentru stat 49.89% din timp!
- L171/1998 - Această lege este prima ce are date semnificative pe site-ul Senatului! Felicitări! Aici, dl. Cataramă dorește mai mult control asupra numirii membrilor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (el era președintele Comisiei Economice din Senat de la acea vreme).
- L172/1998 - Dl. Cataramă a reușit reducerea impozitului pe profit la 50% în cazul exporturilor. Felicitări!
-
L11/1999 - privind reeşalonarea datoriilor firmelor și scutirea acestora de penalități. Senatul a respins-o pe motiv că Guvernul nu va acorda scutiri și reduceri arbitrare (ca aceasta), va sancționa ferm contribuabilii rău platnici, și că va reduce gradul de fiscalitate..... Notă: cele 5 puncte de suspensie sunt copiate din PDF, idem cu exprimarea Senatului. Adică nu e o prioritate să reducă fiscalitatea.
-
Propunea privatizarea spitalelor și învățământului superior. Consider că privatizarea (fără subvenții) e o metodă de a obliga răspunderea directă a acestor instituții către clienți.
- Totuși, cred că privatizarea spitalelor trebuie însoțită de asigurări de sănătate private, din cauza motivărilor mai aliniate cu vindecarea afecțiunilor (asigurare), în loc de tratarea lor (plată per tratament).
- În mod similar, privatizarea facultăților duce la riscul ca acestea să devină doar niște petreceri mari. Recomand facultăților private să colaboreze cu parteneri de afaceri pe termen lung, sau să ceară plata ca procent din salariul viitor al absolventului pe câțiva ani, pentru a-și menține interesul în a dezvolta oameni dezvoltați economic.
Contra
- E pentru votul electronic; personal, consider votul electronic un pericol pentru democrație. O comisie cu reprezentați ai partidelor nu au cum să știe ce se întâmplă în memoria unui calculator la BEC, și ce rulează de fapt pe acesta.
- Mă tem e că acest candidat ar putea ridica "scara" economică pe care el a urcat, astfel încât alții (IMM-urile de acum) să nu îl poată detrona. Dar mă îndoiesc că va face acest lucru, din cauză că are un avantaj masiv (firma sa) în fața celor ce fac acest lucru, și nu ar avea interesul să pună bețe în roate micilor concurenți.
- Are propuneri vagi despre "consolidarea familiei [...] fara a ingradi insa in vreun fel drepturile individului la viata privata". E anti-gay? Nu doresc acest lucru (vezi Contra de la Cătălin Ivan). "Live and let live".
- Edit 2019-11-08: A fost informator al Securității. Mă întristează acest lucru, dar încă cred că e cel mai potrivit candidat.
Altele
Nu am apucat să citesc încă aceste propuneri ale lui:
Cătălin Ivan
Pro
- Are copii (vezi declaratie avere: venit alocatie)
Contra
- Platitudini vagi, cu excepția poziției creștine
- Pro-viață (anti-avort), pro-familie (anti-gay) - personal, consider că un copil nedorit, dar cu părinți obligați prin lege să-l nască, va duce o viață nemeritat de grea (citește despre decreței).
De asemenea, susțin drepturile homosexualilor. Dacă două persoane gay vor să aibă aceleași drepturi ca două persoane heterosexuale căsătorite, cu ce mă afectează? Mă bucur că și-au găsit un partener stabil, în loc să iasă prin oraș la agățat (și să se dea la mine sperând că sunt și eu gay :))).
Alexandru Cumpănașu
Acest candidat ia în considerare moartea nepoatei sale Alexandra Măceșanu, ucisă la Caracal, și vrea să înființeze, ca primă măsură în calitate de președinte, un departament anti-mafie ce va combate traficul de persoane (vezi acest video, de la minutul 18:17).
Pro
Are multă pasiune pentru ce face, și a făcut multe videouri pe YouTube.
Contra
Din păcate, nu are alte poziții politice, din câte îmi dau seama. Consider că e bine să avem instituții de ordine eficiente, dar nu e singura problemă în stat.
Hunor Kelemen
Pagina sa în română e aici. Candidat din partea UDMR.
Contra
- Îți oferă "respekt" cu "k". Pentru că e mai șmeker.
- UDMR are tendințe socialiste, cum ar fi internet gratis suportat de restaurante
- UDMR e aproape de PSD, conform hărții mele ideologice din articolul precedent, iar eu sunt contra PSD (vezi secțiunea Contra la Viorica Dăncilă).
Altele
- Susține reducerea programei în școli.
- Reprezintă drepturile maghiarilor, încât să ceară autonomia Ținutului Secuiesc și o mai largă adoptare a limbilor materne minoritare în instituții publice.
Ramona Bruynseels
Pro
- Are 2 fete
- A lucrat drept consilier juridic la armată, mai multe poziții la BCR, ONG-uri, și guvern.
- A studiat la Harvard Kennedy School. Din păcate, costă $23 pentru a obține o confirmare de la acea școală.
Contra
- A fost în Guvern din 2017 până în prezent, iar acum e consilier de stat în "aparatul propriu de lucru al Prim-ministrului", adică al Vioricăi Dăncilă
Theodor Paleologu
A fost deputat, printre inițiatorii unor proiecte de lege (deși nu a ajuns niciunul în vigoare, încă).
Pro
- A fost printre inițiatorii proiectului de a organiza alegerile locale în două tururi, din nou
- A propus interzicerea mineritului pe bază de cianuri.
- A propus Registrul Electronic Național al Lucrărilor Științifice, cu scopul de a permite publicarea gratuită de articole științifice, și de a depista plagiatul.
Contra
- A propus măsuri pentru colectarea mai severă a taxelor de timbru cultural. Acești bani merg la "uniuni și organizații de creatori", care fac ce vor cu ei. Uniunile pot fi aprobate doar de Ministerul Culturii; acesta e un tip de centralizare cu care nu sunt de acord. În plus, uniunile cer cotizații și de la membri, iar la schimb oferă unele beneficii, pe lângă învârtirea de bani.
Altele
- S-a mutat din PDL în PMP, din motivul unui accident aviatic, împreună cu alți membri PDL.
- Pro parteneriatului civil
- Edit 2019-11-08: În dezbaterea finală de la Europa FM, pretinde că e "de dreapta" și consideră reglementarea excesivă ca fiind o cauză importantă a corupției. Însă nu am văzut acest lucru menționat pe pagina campaniei sale.
- E un orator înrăit, ați putea spune "bombastic". Plus că arată "hip" cu pipa lui.
Dan Barna
Mă bucur mult că avem două tururi. Dacă am fi avut un singur tur, l-aș fi votat pe dl. Barna. Dar poate va ajunge în al doilea tur, caz în care o să îi ofer susținerea.
E reprezentantul USR, ce are o listă lungă de acțiuni concrete.
Pro
- Are o listă cu propuneri concrete. Asta e rar la candidați.
- Despre economie, propune implicarea mai activă a Președintelui în discuția bugetului, reducerea poverii fiscale, și reducerea birocrației. Cred că ultimele două sunt foarte importante, și adresează cele mai grave probleme din România.
- Propune folosirea fondurilor europene, în locul celor naționale, unde UE se oferă. Acest lucru duce la respectarea normelor UE, nu a baronilor locali, pentru acele investiții.
Contra
- Propune investiții mai mari în educație și sănătate. Pentru mine, mai mulți bani publici înseamnă un potențial mai mare de corupție.
Mircea Diaconu
Conform Wikipedia, e un actor asociat cu PD în CNA, senator PNL în 2008-2012 (când PNL avea doar 18.7% din locuri), europarlamentar independent, apoi membru ALDE în 2014-2019.
Pagina activității parlamentare ca senator PNL
Pagina activității parlamentare UE; intervenții în plen
Pro
- A propus un proiect pentru limitarea absențelor și vacanțelor plătite ale parlamentarilor. A fost respins, evident.
Contra
- Cu alți colegi, a propus finanțarea conservării monumentelor istorice din o nouă taxă pe autorizații de construcții.
- Asociat cu ALDE, care e aproape de PSD, conform hărții mele ideologice din articolul precedent, iar eu sunt contra PSD (vezi secțiunea Contra la Viorica Dăncilă).
Altele
- Cu alți colegi, a propus introducerea unui stimulent financiar pentru angajarea de proaspăt absolvenți, în special studenți la medicină.
- Cu alți colegi, a propus majorarea indemnizațiilor pentru cei supuși muncii forțate din 1950-1961.
Viorica Dăncilă
Pro
- Are un copil.
- Ea și soțul dețin clădiri și terenuri .sursă 1 (declarație avere)
Contra
- E asociată unui partid ce a văzut oameni ce ies în stradă la protest, și apoi i-a bătut. Nu văd cum împacă ea acest fapt, ca persoană, cu interesul în viitorul propriu și a familiei proprii în România. Nu îi pasă de eroziunea libertăților civile (chiar și proprii, dacă nu a societății în general)? Credeți că această persoană ar sesiza legi neconstituționale, în calitate de Președinte?
- A lăsat bugetul mult pe pe minus, cheltuind și fondul de rezervă când a fost dată afară.
- Dificultăți în exprimare
Altele
Membru al PSD din 1996.
Klaus Iohannis
Pro
-
Multe din abuzurile PSD din Parlament au fost sesizate de dl. Iohannis ca fiind neconstituționale. Printre cele mai controversate, descoperite de Parlament Transparent, găsim următoarele:
- modificări imense la Codul de procedură penală, cu foarte puțin timp de dezbatere, pentru îngreunarea urmăririi penale
- dedicații pentru prefecți și primari
- dezincriminarea neglijenței în serviciu și parțială a abuzului în serviciu, îngreunarea confiscării extinse a averilor, reducerea pedepselor pentru o serie de infracțiuni de serviciu
-
El și soția dețin în total 854.6m² de clădiri. (declarație avere). Dar acestea au o parte întunecată, vezi și partea "Contra".
Contra
- A obținut o proprietate prin falsificări de documente și retrocedări ilegale. Acest lucru îmi reduce încrederea. sursă 1 sursă 2 sursă 3. Casa a fost, mai târziu, pierdută într-un proces. Mă bucur că se aplică justiția și în cazul președinților, măcar un pic.
- Vorbire..... ...lentă
Altele
Susținut de PNL.
Comments