Am luat fiecare candidat în ordinea inversă a semnăturilor, și am săpat să văd cum și-a folosit puterea, dacă a avut-o vreodată.

De ce ordinea inversă? Pentru că avem două tururi, și vă recomand să votați cu candidatul cel mai potrivit vouă, pentru a profita la maxim de vot, și nu să votați cu cei populari! De obicei, cei mai populari "plac la toată lumea", dar dacă vreți un candidat bine aliniat cu interesele dvs., sunt șanse mari ca unul mai puțin cunoscut să vă convină mai mult.

De asemenea, am căutat dacă au alte interese pentru bunăstarea țării, cum ar fi copii sau investiții (deși investițiile pot fi vândute).

Ca motiv comic, am evaluat și capacitatea lingvistică a unor candidați. Vă rog să nu o luați prea în serios.

Dacă doriți să evaluez și alte trăsături, abilități sau acțiuni, să-mi spuneți!


Cuprins


Ninel Peia

Fost deputat PSD.

Pro

Contra

Altele

Sebastian Popescu

E președintele Partidului Noua Românie. Nu a mai fost la putere.

Ce are PNR în campanie?

Ce înseamnă "Omul înaintea statului"? Poate însemna orice, de la socialism (omul să fie întreținut, dar și taxat de stat, cum orice drepturi implică obligații pentru alții) la capitalism (omul să fie lăsat în pace de stat).

 • Dacă apeși pe graficul de pe pagina principală (ești mai afacerist așa), găsești scopul lor declarat de a reduce cheltuielile bugetare.
 • Dacă te uiți mai adânc în programul electoral, vezi "majorarea alocației" și "10,000 de euro pentru fiecare copil", depuși la CEC și cheltuibili numai în vederea facultății, deschiderii unei afaceri, sau probleme medicale grave. Adică exact opusul reducerii cheltuielilor bugetare.

Inițial, aceste măsuri îmi păreau contradictorii. Dar după mai multă gândire, bănuiesc că acestea două ar putea fi consecvente, ambele susținând mediul privat (în special format din tineri). Merită mai multe investigații; dar prima dată trebuie să evaluez și ceilalți candidați. Voi actualiza aici acest articol dacă voi avea mai multe informații.

Bogdan Stanoevici

Contra

Un actor de profesie. A fost numit de PSD "Ministru-delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni", și nu a luat prea în serios acel titlu, de vreme ce a primit o vizită de la ambasadorul Marii Britanii pentru lămuriri.

Cred că trebuie să joace alte roluri decât reprezentarea unei țări.

John Banu

Președinte al Partidului Națiunea Română.

Contra

Ce promite acest partid? Lucruri ce sună sofisticate, dar ce sunt, de fapt, foarte vagi. Nimic concret.

De exemplu:

 • Ce înseamnă "Garantarea, promovarea și respectarea necondiționată a demnității umane."? Garantarea cum? Ce propuneri concrete de schimbări aveți?
 • Ce înseamnă "crearea cadrului exprimării libertăților individuale circumscrise drepturilor comunitare în contextul respectării legilor"? Sună foarte sofisticat, dar nu spune nimic.
 • "PNRo militează pentru promovarea României și a intereselor sale pe plan internațional prin toate pârghiile existente: Organisme Internaționale, Președinție, MAE, Ambasade, Cultură, Sport, Tehnologie etc." - Din nou, nu spune nimic.

Viorel Cataramă - preferatul meu

Președinte al partidului Dreapta Liberală. A fost senator asociat cu PNL în 1996-2000.

Acest om susține capitalismul, și vrea ca sectorul privat să meargă bine. Cum sectorul privat e motorul economiei (fiind sectorul ce produce, în timp ce statul nu produce, și poate doar consuma din ce a produs cel privat), și cum muncim deja 50% din timp pentru stat, consider că e momentul să reducem statul, în favoarea economiei libere.

Acest candidat plănuiește să declare povara fiscală ca o problemă de siguranță națională, dacă nu va izbuti altfel (intrând în atribuțiile CSAT) - vezi acest video, de la minutul 10. Sunt de acord cu acest lucru: birocrația e atât de scumpă, încât poate duce la destabilizare socială (și/sau continuarea emigrărilor economice).

Regret că nu am făcut această analiză mai devreme, să pot să o distribui mai larg. Eh, acum știu pentru parlamentare.

Pro

A fondat și deține compania de mobilă Elvila. Astfel, are un interes în dezvoltarea afacerilor în România (deși rămâne de văzut dacă are interesul tuturor afacerilor, sau doar a sa). Are doi copii, un băiat cu fosta iubită, și încă o fetiță cu soția sa de acum.

A inițiat singur o multitudine de proiecte de lege. De vreme ce link-urile de pe pagina CDep cu propunerile sale nu funcționează bine, o să public link-urile corectate aici (deși nu sunt complete).

Contra

 • E pentru votul electronic; personal, consider votul electronic un pericol pentru democrație. O comisie cu reprezentați ai partidelor nu au cum să știe ce se întâmplă în memoria unui calculator la BEC, și ce rulează de fapt pe acesta.
 • Mă tem e că acest candidat ar putea ridica "scara" economică pe care el a urcat, astfel încât alții (IMM-urile de acum) să nu îl poată detrona. Dar mă îndoiesc că va face acest lucru, din cauză că are un avantaj masiv (firma sa) în fața celor ce fac acest lucru, și nu ar avea interesul să pună bețe în roate micilor concurenți.
 • Are propuneri vagi despre "consolidarea familiei [...] fara a ingradi insa in vreun fel drepturile individului la viata privata". E anti-gay? Nu doresc acest lucru (vezi Contra de la Cătălin Ivan). "Live and let live".
 • Edit 2019-11-08: A fost informator al Securității. Mă întristează acest lucru, dar încă cred că e cel mai potrivit candidat.

Altele

Nu am apucat să citesc încă aceste propuneri ale lui:

Cătălin Ivan

Pro

 • Are copii (vezi declaratie avere: venit alocatie)

Contra

De asemenea, susțin drepturile homosexualilor. Dacă două persoane gay vor să aibă aceleași drepturi ca două persoane heterosexuale căsătorite, cu ce mă afectează? Mă bucur că și-au găsit un partener stabil, în loc să iasă prin oraș la agățat (și să se dea la mine sperând că sunt și eu gay :))).

Alexandru Cumpănașu

Acest candidat ia în considerare moartea nepoatei sale Alexandra Măceșanu, ucisă la Caracal, și vrea să înființeze, ca primă măsură în calitate de președinte, un departament anti-mafie ce va combate traficul de persoane (vezi acest video, de la minutul 18:17).

Pro

Are multă pasiune pentru ce face, și a făcut multe videouri pe YouTube.

Contra

Din păcate, nu are alte poziții politice, din câte îmi dau seama. Consider că e bine să avem instituții de ordine eficiente, dar nu e singura problemă în stat.

Hunor Kelemen

Pagina sa în română e aici. Candidat din partea UDMR.

Contra

Altele

Ramona Bruynseels

Candidat independent

Pro

 • Are 2 fete
 • A lucrat drept consilier juridic la armată, mai multe poziții la BCR, ONG-uri, și guvern.
 • A studiat la Harvard Kennedy School. Din păcate, costă $23 pentru a obține o confirmare de la acea școală.

Contra

 • A fost în Guvern din 2017 până în prezent, iar acum e consilier de stat în "aparatul propriu de lucru al Prim-ministrului", adică al Vioricăi Dăncilă

Theodor Paleologu

A fost deputat, printre inițiatorii unor proiecte de lege (deși nu a ajuns niciunul în vigoare, încă).

Pro

Contra

Altele

Dan Barna

Mă bucur mult că avem două tururi. Dacă am fi avut un singur tur, l-aș fi votat pe dl. Barna. Dar poate va ajunge în al doilea tur, caz în care o să îi ofer susținerea.

E reprezentantul USR, ce are o listă lungă de acțiuni concrete.

Pro

 • Are o listă cu propuneri concrete. Asta e rar la candidați.
 • Despre economie, propune implicarea mai activă a Președintelui în discuția bugetului, reducerea poverii fiscale, și reducerea birocrației. Cred că ultimele două sunt foarte importante, și adresează cele mai grave probleme din România.
 • Propune folosirea fondurilor europene, în locul celor naționale, unde UE se oferă. Acest lucru duce la respectarea normelor UE, nu a baronilor locali, pentru acele investiții.

Contra

 • Propune investiții mai mari în educație și sănătate. Pentru mine, mai mulți bani publici înseamnă un potențial mai mare de corupție.

Mircea Diaconu

Conform Wikipedia, e un actor asociat cu PD în CNA, senator PNL în 2008-2012 (când PNL avea doar 18.7% din locuri), europarlamentar independent, apoi membru ALDE în 2014-2019.

Pagina activității parlamentare ca senator PNL

Pagina activității parlamentare UE; intervenții în plen

Pro

Contra

Altele

Viorica Dăncilă

Pro

Contra

Altele

Membru al PSD din 1996.

Klaus Iohannis

Pro

Contra

Altele

Susținut de PNL.

Nu are copii, din motive biologice.

Comments